Logopedische prentenboeken

Fiep en Toos gaan naar zee | Bauke de nieuwsgierige hond | Lotte de dappere koe | Gijs het sterke paard

In mijn werk was ik opzoek naar materiaal waarbij je de zinsbouw en het verhaalbegrip te gelijkertijd kan stimuleren. Maar aangezien dat aanbod er niet was heb ik zelf dit materiaal gemaakt waarbij kinderen picto-zinnen en liedjes krijgen aangeboden in de vorm van prentenboeken. De kinderen die ik behandel hebben vaak moeite met zinnen maken, doordat hun auditief geheugen zwak is. Het visueel maken van de zinnen helpt hen bij het ontwikkelen van de zinsbouw. Lezen wordt pas echt leuk als het ergens overgaat Daarom zijn de boeken opgebouwd uit een voorleesverhaal in combinatie met liedjes. De taaldenkvragen helpen om de taalvaardigheden te versterken en de innerlijke taal beter te verwoorden. In het proces van het maken en schrijven zijn de boeken getest door deze alvast met leerlingen uit te proberen. Mede door het enthousiasme van de leerlingen zijn de boeken daadwerkelijk tot stand gekomen. Ik merk veel betrokkenheid bij mijn leerlingen. De verhalen spreken aan en ze kunnen de letters beter onthouden. Door de plaatjes in het prentenboek in combinatie met de picto-zinnen begrijpen ze het verhaal beter. En de zinsbouw gaat vooruit. Met deze prentenboeken krijg je als ouder handvatten om je kind te ondersteunen in zijn taalontwikkeling. Als logopedist zijn deze boeken waardevol therapie-materiaal die je voor verschillende doeleinde kan gebruiken. Terwijl je speels en zingend behandelt zijn je behandelingen efficiënt en kan je via de filmpjes veel herhalingen aanbieden.

De boeken bieden door de plattegronden voorin het boek structuur aan het verhaal. Structuur is een voorwaarde om tot leren te komen en is een belangrijk onderdeel om het geheugen te ondersteunen.

Door de persoonlijke vragen en de vrolijke liedjes willen kinderen graag aan de slag met “Gijs het sterke paard”, “Lotte de dappere koe”, “Bauke de nieuwsgierige hond” of “Fiep en Toos gaan naar zee”. Het boek wordt nog begrijpelijker als je het verhaal met concrete materialen naspeelt thuis of in de klas. Ik kom ook graag in klassen om het verhaal te zingen en te vertellen. Kijk maar eens bij taallessen onderbouw.

Doelgroep

De prentenboeken spreken jonge en oudere kinderen aan. Kinderen van 2 jaar kunnen al genieten van de prenten en de liedjes. Oudere kinderen worden uitgedaagd om zelf te lezen en de denkvragen te beantwoorden. De prentenboeken kunnen gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Je kan zeggen dat de boeken geschikt zijn voor kinderen met:

• interesse in letters
• behoefte aan extra stimulatie van herhaling van letters
• behoefte aan extra taalstimulatie van taalbegrip, zinsbouw en taalinhoud.
• behoefte aan het lezen van picto-zinnen (www.pictoschrijver.nl)
• meertaligheid
• een zwak auditief geheugen
• een slappe mondmotoriek (alleen in het boek “Gijs het sterke paard”)
• zwakke sociale vaardigheden
• plezier in zingen
• liefde voor verhalen
• behoefte aan meer uitdaging, het zelf kunnen lezen van de picto-zinnen

Recensies

Lotte de dappere koe” is een speels, vlot, creatief boekje gevuld met een mooie variatie aan werkvormen. Van kijken en luisteren tot zelf lezen en van zingen tot een gesprekje voeren. In “Lotte de dappere koe” is er aandacht voor ontdekken, ervaren, doorzetten en daardoor vinden wat je zoekt. Een leuke inspiratie waarmee je méér uit je behandeling haalt!
– Saskia Schönberger – logopediste particuliere praktijk

Het boek ‘Lotte de dappere koe” is erg leuk. Ik gebruik het bij verstandelijk beperkten waar het nog een beetje te moeilijk voor is. Maar de liedjes spreken aan er zit herhaling in en je zingt ze makkelijk mee. Ook de picto-zinnen zijn goed te lezen. Het zal wel veel herhaling vragen om het effect bij mijn doelgroep te ervaren. 
Verder vind ik het leuke van het boek dat er van allerlei gespreksonderwerpen in voorkomen: gezelligheid, angst, samen werken, kleuren, probleem oplossen etc. Elk stukje brengt nieuwe informatie en is naar eigen inzicht makkelijk uit te breiden. Kortom een leerzaam boek.
– Anneriek Karimi, logopedist NOVO (Groningen)

Bestellen

Alle prentenboeken hebben meer dan 30 bladzijdes, zijn in A4 formaat en gedrukt in full-color. De picto-zinnen zijn gemaakt met www.pictoschrijver.nl

Gijs het sterke paard | kosten per boek € 9,90

Lotte de dappere koe € 17,50

Bauke de nieuwsgierige hond € 17,50

Fiep en Toos gaan naar zee € 17,50

Pakket van 4 boeken van 4 verschillende titels € 53,00

Verzendkosten Nederland: 1 boek € 3,00, vanaf 2 boeken € 4,60, vanaf 10 boeken geen verzendkosten.

Verzendkosten België: 1 tot 3 boeken € 11,50.

Hoe bestellen?
U kunt boeken bestellen door een e-mail te sturen naar info@voicejoy.nl vermeld uw naam, adres en het aantal boekjes. Als een u een ZML versie van Fiep en Toos gaan naar zee wilt ontvangen, geef dit dan aan.

U ontvangt een mail met factuur op naam. U kunt het bedrag overmaken en zodra het geld op de rekening staat wordt de bestelling verzonden. Als u naast de digitale factuur nog een geprinte versie in de bestelling wilt ontvangen, moet u dat even aangeven. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Heel veel plezier met de prentenboeken!

Liedjes bij het boek “Fiep en Toos gaan naar zee”

https://youtu.be/

Deze film hoort bij het boek “Bauke de nieuwsgierige hond”

Filmpjes van de melodiën uit | Lotte de dappere koe

Filmpjes van de melodiën uit | Gijs het sterke paard

Voice JoyLogopedische prentenboeken