Waarom leren kleuters al letters in de kleuterklas? Zouden deze kleuters niet volop moeten spelen?

Waarom leren kleuters al letters in de kleuterklas? Zouden deze kleuters niet volop moeten spelen?

Dat doen de kleuters zeker, er zijn veel speelmomenten in een kleuterklas en daarnaast is er aandacht voor de taalontwikkeling, het puzzelen, buitenspelen, het leren tellen. En ook voor het aanbieden van letters wordt er tijd ingepland. Meestal is er een letter van de week. De letter hangt op het bord, voorwerpen die met de letter (klank) beginnen worden naast de letter geplaatst. De klank koppelen aan een klankgebaar doen leerkrachten ook steeds meer.

Dit is voor de kleuters heel erg fijn, omdat ze dan de klank niet alleen horen en zien, maar ook voelen. Het spiergeheugen wordt hiermee geactiveerd. In de praktijk zien we dat kleuters eerst het gebaar leren en daarna de klank erbij kunnen produceren. De leerkracht wijst naar de letter, maakt het gebaar. De kleuter doet met het gebaar mee en na een tijdje kan de kleuter zelf de klank produceren. Door steeds de letter aan te wijzen kan de kleuter de klank ook echt aan de letter koppelen.

Zelf zing ik daarbij nog een liedje, zo blijft het leuk om letters te introduceren. Naast het gebaar kan de kleuter de letter/ klank in een verhaal plaatsen. En liedjes zingen stimuleert de taalontwikkeling. Zo ben je op verschillende manieren bezig. Als je vroeg begint met letters/klanken aanbieden kan je dit op een hele speelse manier doen. Herhaling is de sleutel tot succes en de kleuter leert op deze manier zonder dat daar druk bij komt kijken. Zo krijgen ze een vliegende start in groep 3.

Annemieke Bastiaans, logopedist www.klankenland.nl

Klankliedje z

 

 

 

 

Share this post:
Voice JoyWaarom leren kleuters al letters in de kleuterklas? Zouden deze kleuters niet volop moeten spelen?